Skip to main content
Hit enter to search or ESC to close
Close Search
Agroturystyka ekoGościniec Pachotówko w kujawsko-pomorskimAgroturystyka ekoGościniec Pachotówko w kujawsko-pomorskim
Menu
  • Witaj!
  • O nas
  • Przysmaki
  • Atrakcje
  • Oferta
    • Noclegi
    • Oferta dla firm
    • Oferta weselna
    • Komunia Święta
    • Biesiada z pełnym stołem
  • Aktualności
  • Galeria
  • Rezerwacja
  • Kontakt
  • facebook instagram
    Agroturystyka ekoGościniec Pachotówko w kujawsko-pomorskim

    Półgęsek

      Półgęsek to potrawa popularna w kuchni staropolskiej. Znany jest również pod nazwą półgąsek lub pierśnik. Wytwarza się je z piersi gęsiej oczyszczonej z kości, ale z zachowaną skórą, następnie peklowana i wędzona. Półgęski traktowane są jako dania luksusowe. W dawnych czasach przeważnie jadano je w dworach szlacheckich. W XIX w. rozpowszechnił się na Pomorzu, gdzie powszechny stał się chów gęsi na podroby. Wyrabiany jest w naszej agroturystyce jako produkt regionalny.

      • Next Project
      Share Tweet Share Pin

      © 2025 Agroturystyka ekoGościniec Pachotówko w kujawsko-pomorskim.

        Close Menu
        • Witaj!
        • O nas
        • Przysmaki
        • Atrakcje
        • Oferta
          • Noclegi
          • Oferta dla firm
          • Oferta weselna
          • Komunia Święta
          • Biesiada z pełnym stołem
        • Aktualności
        • Galeria
        • Rezerwacja
        • Kontakt
          • facebook
          • instagram